Hoe blijven we sprankelen?

Niemand gaat elke dag vol energie en blijdschap aan het werk. We kennen allemaal omstandigheden, waardoor dit een dag of soms een periode niet zo is. Soms is er geen aanwijsbare reden, maar heb je gewoon een minder goede dag. Die heeft iedereen wel eens.
Dat hoort er ook gewoon bij.

Het is allereerst belangrijk om je te realiseren dat het leven een golvende lijn is en niet alleen het ‘hoera’ feestje, zoals verschillende updates op allerlei platformen ons vaak laten geloven. Het is goed om de wereld om je heen een beetje te relativeren, je eigen pad te volgen, af en toe stil te staan en te voelen waar jij energie van krijgt.

Wat heb jij nodig om weer op te laden en hoe blijf jij sprankelen? Hieronder delen wij 10 praktische tips die je daarbij kunnen helpen.

1. Volg je ‘JA’-gevoel

Sprankelen begint met het herkennen van wat jou energie geeft. Wat maakt je écht blij? Wat voelt licht en prettig? Vaak zijn dat voorbeelden die je van binnen direct een enthousiast ‘ja’ gevoel geven. Neem eens de tijd om stil te staan waar je hart sneller van gaat kloppen en maak daar vervolgens bewust ruimte voor in je agenda. Het gaat niet om grote veranderingen; zelfs kleine sprankelmomenten kunnen al het verschil maken.

2. Leer ‘NEE’ te zeggen

Je buik zegt vaak direct ‘nee’ als je iets wordt gevraagd waar je eigenlijk geen ruimte voor hebt. Maar in de praktijk vinden we het vaak lastig om anderen teleur te stellen, gaan we toch schuiven in onze agenda en daarmee voorbij aan ons eerste gevoel. Een eerste gevoel dat we ook niet altijd goed voelen, omdat we door onze drukke agenda’s vaak onvoldoende in contact zijn met onze binnenkant en de ‘nee’ niet signaleren. Voorkom dat je automatisch ja zegt en neem een pauze: “Ik denk er even over na en kom erop terug.” Dit geeft je tijd om na te gaan of je echt de ruimte hebt en of het oké is om nee te zeggen. Onthoud: nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf.

3. Stel prioriteiten en onderzoek je rol

Een volle agenda kan overweldigend zijn, vooral als je het gevoel hebt dat alles op jouw schouders terechtkomt. Neem even de tijd om stil te staan bij je positie in de situatie. Stel jezelf drie belangrijke vragen:

• Moet dit echt gebeuren? (Is het écht nodig, of kun je het loslaten?)

• Moet ík dit doen? (Ben jij de aangewezen persoon, of hoort dit eigenlijk bij iemand anders?)

• Moet het nú gebeuren? (Kan het wachten of moet het direct worden opgepakt?)

Door bewust te onderzoeken wat jouw verantwoordelijkheid is en wat bij een ander hoort, voorkom je dat je onnodig taken op je neemt. Het helpt je ook om met een frisse blik naar je prioriteiten te kijken en jezelf ruimte te geven om los te laten wat niet bij jou hoort. Door deze vragen te stellen, creëer je rust en overzicht. Zo houd jij de regie in handen.

4. Blijf nieuwsgierig

Nieuwsgierige mensen zijn over het algemeen vaak blijer en gelukkiger, omdat ze openstaan voor groei en verbinding. Nieuwsgierigheid is namelijk een krachtig middel om in beweging te blijven. Het opent deuren naar andere mogelijkheden. Stel vragen en doe geen aannames, durf nieuwe dingen te proberen en sta open voor verandering. Door kleine stappen te zetten, ontdek je nieuwe manieren om met uitdagingen om te gaan.

5. Ontvang met open armen

Kunnen ontvangen is net zo belangrijk als geven. Soms kun je het gevoel hebben, dat je alles alleen moet doen. Maar hulp en steun ontvangen is geen teken van zwakte,het is juist een kracht. En het werkt heel verbindend. Of het nu een compliment is of een gebaar van een collega of vriend, probeer het écht binnen te laten komen. Je hoeft niet altijd terug te geven; enkel ontvangen mag ook. Dit versterkt niet alleen je relaties, maar geeft je ook een flinke energieboost en je sprankelt des te meer.

6. Herken en vermijd energievreters

Sommige situaties, taken en of mensen putten je meer uit dan je misschien doorhebt. Het kan bijvoorbeeld gaan om onafgemaakte taken die je onbewust blijven belasten. Maak een lijstje van jouw energievreters en pak deze bewust aan. Begin je dag bijvoorbeeld met de lastigste taak, zodat je die achter de rug hebt wanneer je batterij nog vol is. En geef prioriteit aan mensen en activiteiten waar je energie van krijgt.

7. Tijd voor jezelf

Als je continu doorgaat, raakt je batterij leeg. Sta even stil. Pak een moment om niets te doen, echt niets. Zet een kop thee en staar een tijdje voor je uit, met alleen maar aandacht voor je thee of het vogeltje in de tuin. Maak een korte wandeling in de natuur of doe iets anders waar je blij van wordt. Deze mini-pauzes geven je niet alleen meer energie, maar helpen ook om helder na te denken. Even niks doen is essentieel om op te laden. Je zult merken dat je daarna weer energieker en productiever bent. Bescherm deze momentjes goed, want ze maken een groot verschil. Juist door op tijd te stoppen, kun je daarna beter presteren.

8. Doe iets waar je in opgaat

Ken je dat gevoel dat de tijd even stil lijkt te staan? Wanneer helemaal opgaat ineen hobby of iets doet, dat je echt leuk vindt? De flow die dan ontstaat geeft je energie voor tien en alles lijkt van zelf te gaan. Dit soort sprankelmomenten zijn essentieel om je energie aan te vullen. Het hoeft niet groot te zijn: schilderen, tuinieren, een wandeling maken of iets anders wat jou plezier brengt. Belangrijk is om niet te vergeten om tijd vrij te maken om de tijd te vergeten.

9. Verander je mindset

Als je vastzit in negatieve gedachten, kun je het gevoel hebben dat er geen uitweg is. Maar wist je dat je dit kunt doorbreken? Denk terug aan een moment waarop je je gelukkig voelde. Alleen al die herinnering kan je stemming binnen een seconde veranderen. Dit soort kleine mindset-oefeningen helpen je om je focus te verleggen en dichter bij jezelf te blijven. Door bewust je gedachten te sturen, kun je je stemming positief beïnvloeden.

10. Vraag om hulp als dat nodig is

Soms lukt het niet alleen, en dat is oké. Voel je niet bezwaard om hulp te vragen – of het nu een vriend, collega of coach is. Een open gesprek kan je net dat zetje geven om weer vooruit te kijken. Samen kun je werken aan praktische oplossingen, zoals beter omgaan met grenzen of meer ruimte maken voor jezelf. Waardoor jij weer (meer) kunt sprankelen!

Meer weten of behoefte aan een gesprek?

Wil je verder praten over dit onderwerp of meer tips ontvangen? Neem gerust contact met ons op.