Burn-out
Wat is het, hoe herken je het en wat kunnen wij voor jou betekenen?
Als loopbaan- en lifecoaches van het Loopbaanstation spreken we steeds vaker mensen die, als ze bij ons komen met een loopbaanvraag, een burn-out blijken te hebben. Daar waar dit eerder vaak mensen waren rond de 40 jaar, die vastliepen, doordat ze werk, kinderen en zorg voor hun ouders moesten combineren, zien we nu ook een grote groep eind twintigers. Vaak zijn ze HBO/WO opgeleid, hebben ze een eerste baan gehad en zitten ze nu in een burn-out.
Sommige mensen zitten vaak sluimerend in een burn-out zonder dit te beseffen. Andere mensen kunnen letterlijk niet uit bed komen, slepen zich door de dag en duiken er ’s avonds volledig uitgeput weer in. Burn-out is van alle tijden.
Wat wij, als coaches in burn-out trajecten, vaak opmerken en tegenkomen is FOMO, de Fear Of Missing Out. Doordat vooral jonge mensen bij alle leuke activiteiten aanwezig willen zijn, mee willen helpen, zelf iets willen organiseren, alles willen lezen, volgen of feedback hierop geven, werken, kinderen hebben, sporten, sociale verplichtingen hebben en meer, is er letterlijk tijd te kort om voldoende rust te nemen. Daarbij is hun verwachting van de wereld en een baan vaak, dat het alleen maar leuk en gezellig is.
In de praktijk zien we daarnaast vaak burn-out klachten bij mensen die zich over-verantwoordelijk voelen of die als gevolg van de huidige personeelsschaarste te veel op hun bordje hebben en dit oppakken. Een andere groep waar burn-out een actueel thema is, zijn de vrouwen kort voor of in de overgang. Met een lichaam volop in transitie bevinden ze zich vaak in een sandwich tussen behoeftige ouders, kinderen en een veelal een pittige baan. De gemene deler is dat iedereen met een burn-out als eerste de zogenaamde quality -time voor en met zichzelf offert, zoals de hobby’s, sociale contacten en sport.
Burn-out gaat ook vaak over één van de volgende oorsprongen: *
1. Als je op de verkeerde plek in je familiesysteem hebt gestaan, dus als kind al de ouderpositie hebt ingenomen, heb je niet de energie gekregen die nodig was om jezelf te ontwikkelen.
2. Onverwerkte rouw. Vaak blijkt in onze gesprekken dat er nog veel verdriet, pijn of moeite is met verlies uit een eerder of recenter verleden. Dat kan naast het verlies van iemand die je liefhad, ook het verlies zijn van een baan, van een dierbare omgeving door verhuizing of iets dergelijks.
3. Passie in de schaduw. Je doet dingen waar je niet blij van wordt. Op je werk, thuis en in je sociale leven. Je leeft niet het leven wat maakt dat je van binnen sprankelt.
Een combinatie van deze drie factoren is natuurlijk ook mogelijk. In deze drie oorzaken vinden we vaak ook de aanwijzingen om met het helingsproces aan de gang te gaan.
Wat wij doen als coach is ruimte maken. Niet alleen in je hoofd, maar ook in je leven. We helpen je door je inzicht te geven in de oorzaak, minder van jezelf te vragen en meer in lijn te leven met wat past bij jou. Daarbij kijken we naar je werksituatie en thuissituatie. Samen werken we naar een betere balans, waardoor je weer energie gaat ervaren en beter in je vel komt te zitten.
Denk je wat te herkennen of herken je veel in wat je hier leest? Of ben je werkgever en signaleer je kenmerken van een burn-out bij één van je medewerkers?
Neem dan contact met ons op, zodat we meekunnen denken en je kunnen adviseren hoe hierin volgende stappen te ondernemen.
*bronvermelding: Uit het boek ‘Van burn-out naar levenszin’ van Jane Coerts