Gehoordeskundige Anke Heij: “Afkeuring door gehoorverlies kan vaak voorkomen worden!”

Gehoordeskundige Anke Heij: “Afkeuring door gehoorverlies kan vaak voorkomen worden!”

Gehoordeskundige Anke Heij: “Afkeuring door gehoorverlies kan vaak voorkomen worden!”

Het is een taboe dat te vaak onbesproken blijft: hoorproblemen op de werkvloer. Anke Heij (44)  brengt daar in samenwerking met Het Loopbaanstation verandering in. “Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat één op de acht mensen boven de veertig gehoorverlies heeft? In het ergste geval kan dat tot afkeuring leiden, terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn”.

Anke Heij weet waarover ze praat. Ze had een leuke baan als tolk Nederlandse Gebarentaal. Totdat de Almelose zelf een gedeelte van haar gehoor verloor. “Dat kwam heel hard binnen. Na vijftien jaar moest ik stoppen met mijn werk. Ik had geen idee wat me overkwam en er veranderde ineens heel veel.”

Impact

“Ik liep tegen allerlei zaken aan. Werd onzekerder. Kreeg niet de juiste of helemaal geen informatie over essentiële zaken in de hoorzorg. Ik ben gaan zoeken en kwam erachter dat er heel veel mogelijk was. Met als belangrijkste conclusie dat de impact van gehoorverlies vaak groter is dan nodig! Ik besefte ook dat de informatie die ik had verzameld van groot belang kan zijn voor anderen met dezelfde problemen. Toen nam ik het besluit om daar mijn werk van te maken.”

Ze kwam in contact met Frans Schuitemaker van Het Loopbaanstation en zo is een mooie samenwerking ontstaan. Heij: “Ik heb meegedaan aan het project Onbeperkt Ondernemen en werd een jaar lang begeleid bij het opzetten van mijn eigen bedrijf: Kunst van het Mogelijke. Frans begeleidde mij een half jaar als businesscoach.”

Duurzaam

“Ik ben trainer/adviseur op het gebied van gehoorverlies en daarnaast ook nog eens gediplomeerd lifecoach. Dat past natuurlijk perfect bij Het Loopbaanstation. Ik begeleid mensen individueel en desgewenst ook collega’s en de werkgever om de impact van gehoorverlies zoveel mogelijk te verminderen. Ook onderzoek ik werkplekken in Noord en Oost-Nederland. Dat betekent in veel gevallen een duurzamer inzet van een werknemer. En dat is ook een van de speerpunten van Het Loopbaanstation.”

Omgevingslawaai

Twente is van oudsher een regio met veel (bouw)industrie. Daar hoort ook omgevingslawaai bij, wat het werken voor slechthorenden ernstig kan beperken. Onnodig volgens Heij: “Ik weet uit mijn eigen ervaring dat er prachtige oplossingen zijn. Er is een groot arbeidstekort, juist op werkplekken in de maak- en bouwindustrie. Met een goede hoorbegeleiding behoud je kwaliteit in een superkrappe arbeidsmarkt. De werknemer voelt zich prettiger en dat is uiteindelijk ook weer beter voor de werkgever.”